HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Algemeen jachtnieuws
 
 
HVV PERSBERICHT: melding van aanrijdingen met everzwijn en reewild
   
 

Sinds enkele jaren zijn de everzwijnen terug in opmars in de Kempen. Voornamelijk in de regio Mol-Postel, Arendonk en Ravels worden regelmatig exemplaren waargenomen. De terugkeer van deze everzwijnen is een nieuw fenomeen binnen onze regio en brengt toch een aantal aandachtspunten met zich mee.


Het leader project “Kempische everzwijnen” is een samenwerkingsproject tussen agro aanneming en de gemeenten Ravels, Arendonk, Retie, Dessen en Mol als ook de verschillende WBE’s (wildbeheereenheden) in deze regio. Naast deze projectpartners zitten ook het Agentschap voor Natuur en Bos, het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek, Boerenbond en Landelijk Vlaanderen VZW als inhoudelijke partners mee aan tafel. Het project tracht antwoorden te vinden op de gevolgen van de aanwezigheid van everzwijnen in onze omgeving.


Een opvallende vaststelling is het stijgend aantal aanrijdingen die zich met everzwijnen voordoen in de regio. Hoe groter de populatie wordt, hoe frequenter het voorkomt dat aanrijdingen met everzwijnen voorkomen.
Meestal gebeuren deze tussen zonsondergang en zonsopgang. Dit komt omdat everzwijnen hoofdzakelijk nachtdieren zijn en vanaf dat de schemer valt, hun schuilplaatsen verlaten en op pad trekken om te foerageren in de bossen of aangelegen velden. De mannelijke everzwijnen of keilers zijn meestal alleen op pad, maar de vrouwelijke zeugen met hun jongen (frislingen) blijven meestal samen in een rotte die uit wel meer dan 20 stuks kan bestaan. Tijdens hun nachtelijke wandelingen, is het dan ook zo dat wanneer zij op hun tocht een weg passeren, ze deze zonder enige moeite zullen oversteken. Dit laatste geldt overigens ook voor reeën en andere dieren.
Op deze moment vindt ook de bronstperiode van het ree plaats. Tijdens dit paringsritueel drijft de reebok dag- en nacht achter zijn geiten aan en jaagt hij zijn rivalen weg, zonder enig omzien naar wandelaars, fietsers of auto’s.
Er wordt tijdens deze periode dan ook een verhoogd aantal aanrijdingen met Reeën vastgesteld!


Ongevallen
In tegenstellingen met kleinere dieren die helaas ook het slachtoffer zijn van verkeersongevallen, heeft een ongeval met een everzwijn of een ree vaak grotere gevolgen.
Enerzijds de materiële schade die veroorzaakt wordt aan de auto, anderzijds het gevaar om na een aanrijding in contact te komen met een boom naast de weg, kunnen catastrofale gevolgen hebben.
Een aangepast rijgedrag zeker tijdens de schemer- en nachtelijke uren is hier dus op zijn minst op zijn plaats!

Naast materiële en lichamelijke schade zijn er natuurlijk ook nog de aangereden dieren. Door de grotere omvang van Everzwijnen en Reeën is de kans dat zij na een aanrijding nog leven nog heel groot.
Alles hangt af van waar het ongelukkige dier geraakt werd, maar vaak trekken ze zich met inwendige bloedingen, gebroken poot of kaak terug in het bos, waar hen een zeer pijnlijke strijd staat te wachten met in 99% van de gevallen een fatale afloop.
 

Vanuit het project worden mensen aangezet om in het geval van een aanrijding met een everzwijn of ree steeds de lokale politie op de hoogte te brengen. Heel belangrijk om te vermelden is :
1) Waar is het ongeval gebeurd? Kilometerpaal, indien mogelijk markeren op de weg of met een papieren zakdoekje aan een tak.
2) Wat voor dier heb je aangereden en was het alleen of een groep?
3) Is het dier nog weg gelopen of ligt het ter plaatse te spartelen of was het op slag dood?

Met deze informatie kan de politie de nodige mensen van de WBE verwittigen en indien nodig een gekwalificeerd persoon met een speciaal getrainde hond inschakelen om het gekwetste dier op te sporen.


Door een aanrijding te melden riskeer je uiteraard geen boete. Integendeel, vaak is een bewijs van aangifte van een aanrijding, met eventueel het bewijs dat het dier terug gevonden is, een kans om de schade aan het voertuig terug te vorderen bij de verzekeringsmaatschappij.


Zweethonden

De mensen van “het nazoekteam” zijn mensen die met hun opgeleide hond, “zweethond” genaamd, zich toeleggen op het opsporen van gekwetst wild (reeën, everzwijnen en herten).
In de meeste gevallen in functie van de jacht, maar steeds meer en meer worden ze geconfronteerd met het nazoeken van gekwetste dieren na een aanrijding.
Deze hond is in staat om aan de hand van de geur van een pootafdruk een gekwetst dier te onderscheiden van een gezond dier. Indien er hier en daar een druppel bloed ligt, wordt het alleen maar makkelijker.


Vaak liggen de gekwetste dieren na een paar honderd meter dood of bijna dood in hun wondbed. Soms kan het ook voorvallen dat een dier nog opspringt met een gebroken poot of kaak en nog honderden meter, tot zelfs meer dan 1 kilometer ver loopt.
Voor de zweethonden is het dan de kunst om dit dier alsnog terug te vinden en indien nodig uit zijn lijden te verlossen.


Speurneus
Wat je zeker niet mag doen is het dier zelf het dier gaan zoeken als het niet meteen in het zichtveld ligt. Door zelf het speurwerk van de hond te willen uitvoeren en het dier te gaan zoeken, riskeer je de mogelijkheid dat het gekwetste dier opstaat uit zijn wondbed en nog verder gaat lopen. Hierdoor wordt het werk van de zweedhond aanzienlijk vermoeilijkt.
In het geval van een everzwijnen kan een gekwetst exemplaar tevens gevaarlijk uit de hoek komen!


Meer informatie: http://hetnazoekteam.be/
 

Dit is een project met de steun van Leader.

 

 

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be