HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Nieuws over HVV
 
 
HVV De jachtsector wenst u een smakelijk najaar
   
 

De sfeer van het najaar en de periode van de eindejaarsfeesten is onlosmakelijk verbonden met ’wild op het menu’. Onze brievenbussen puilen uit van de folders die ons willen overtuigen om spoorslags naar de supermarkt of slager te lopen voor een heerlijk stukje wildbraad. Heel wat Vlamingen zullen in de komende periode smullen van een heerlijk stuk wildbraad. Smakelijk!

 

Vlees van natuurlijk wild blijft het lekkerste en gezondste scharrelvlees dat de mens als omnivoor kan verorberen. Onze beste koks bevestigen dit volmondig.

 

Geen toediening van antibiotica, de dieren genieten gedurende hun volledige levensloop van 100 % bewegingsvrijheid in de natuur, ze eten enkel natuurlijke voeding en laten een minimale ecologische voetafdruk na (geen energie, geen vrachtwagentransport etc…). Dit is bio! Dit is top! Maar er zit een lang en prachtig verhaal achter.

 

Dit wild is gedurende het hele jaar vertroeteld door de 12.000 jagers in Vlaanderen. Zij verzorgen -samen met heel wat vrijwilligers, bijzondere veldwachters, sympathisanten…- met de grootst mogelijke toewijding de biotoop van het natuurlijk wild. Zij slagen er met bijzonder veel gerichte inspanningen in om zodanig te oogsten zodat zij ‘duurzaam’ (elk jaar opnieuw) een gezonde wildpopulatie behouden in de gebieden die zij in beheer hebben. Gedurende het ganse jaar zijn ze druk in de weer om bomen te planten, wildakkers in te zaaien, drinkplaatsen te voorzien en op allerlei wijzen de ‘biodiversiteit’ te stimuleren.

 

Maar enkel nu, vanaf 15 oktober tot het jaareinde, vallen ze plots op in de natuur. Het najaar is immers de periode van de oogst. In deze periode plukken jagers de vruchten van het vele werk dat zij doorheen het jaar hebben verricht om de wildpopulatie op een goed niveau te houden. In deze periode kom je wel eens een jager met geweer tegen en kan een schot onze aandacht trekken. Voor sommigen lijkt het een beetje eigenaardig dat jagers natuurliefhebbers zijn. Maar dat is echt wel zo! Wie de echte jager beter leert kennen en de kans krijgt hem te vergezellen, zal vlug onder de indruk zijn van zijn uitgebreide kennis van de natuur en alle dieren die erin voorkomen. Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt steeds meer samen met de wildbeheereenheden waarin de jagers zich hebben gegroepeerd. Ook op de ministeriele diensten weet men dat de jager een ‘eersterangs informant’ is van alles wat in de natuur goed en minder goed reilt en zeilt.

 

De meeste jagers zijn heel vriendelijke en sociale mensen die erg begaan zijn met veiligheid. Zij legden erg moeilijke examens af om aan te tonen dat er voldoende kennis is van wetgeving en natuur, maar bovenal dat zij op een verantwoorde en veilige manier een jachtwapen kunnen hanteren.

 

Jagers betreuren erg dat er één welbepaalde organisatie in Vlaanderen steeds weer negatieve berichtgeving over hun passie de wereld instuurt. Berichtgeving die dikwijls erg tendentieus en zelfs misplaatst en misleidend is.

 

Wanneer u straks in familieverband of op restaurant een heerlijk stukje hazenrug of hertenfilet krijgt voorgeschoteld, denk dan even met respect aan de jager die uren van zijn vrije tijd spendeerde om die lekkernij met veel passie op uw bord te toveren en dat volgend jaar en in de verdere toekomst opnieuw zal willen doen.

 

Belangrijke weetjes: De gewone jacht is per wildsoort beperkt tot bepaalde periodes.
Haas vanaf 15/10 t.e.m. 31/12, fazantenhaan vanaf 15/10 t.e.m. 31/1, wilde eend van 15/8 t.e.m. 31/1, konijn vanaf 15/8 t.e.m. 29/2, everzwijn bijna het ganse jaar behalve vanaf 15 t.e.m. 31 juli.


Meer info op de websites van Hubertus Vereniging Vlaanderen (www.hvv.be) en van het Agentschap voor Natuur en Bos (www.natuurenbos.be ).

 

Wil je de jagers wat vragen? Doe het gewoon! Zij zullen u met plezier te woord staan!
Voel je je een klein beetje onveilig? Zeg het hen gewoon beleefd en ze zullen er alles aan doen om u met alle respect gerust te stellen.

 

Hubertus Vereniging Vlaanderen, de enige officiële belangengroepering voor de jacht in Vlaanderen, wenst jullie graag lekkere herfst- en smakelijke eindejaarsdagen toe.

 

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be