HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Algemeen jachtnieuws
 
 
HVV Noors Parlement stemt VOOR gebruik loodhagel
   
 

Het Noors Parlement besliste op 3 februari, met 79 stemmen tegen 16, om het gebruik van loodhagel bij de jacht buiten ‘wetlands’ opnieuw toe te staan. Deze beslissing komt er na een langdurige campagne van ‘Jegernes Interesseorganisasjon (JI)’ de Noorse jacht en vissers vereniging.
Deze beslissing kan alleen maar toegejuicht worden volgens de BASC (Britisch association for shooting and conservation), gezien zij, maar ook de HVV ervan overtuigd zijn dat wetgeving rond munitie zich moet baseren op enerzijds effectiviteit van het patroon en anderzijds op objectieve data, zonder dat emotionele besluiten worden genomen door politici die vaak niet voldoende onderlegd zijn in de materie.
Voor loodhagel buiten wetlands werd nooit aangetoond dat deze een negatieve impact zou hebben, waardoor deze Noorse beslissing de juiste moet zijn! ‘Zonder daadwerkelijke bewijzen geen veranderingen!’


Verbod sinds 2005
In 2005 werd het verbod op het gebruik van loodhagel in Noorwegen van kracht. Ook in Vlaanderen werd rond die tijd het gebruik hiervan in vraag gesteld, met een totaal verbod vanaf 2008. Sinds die tijd heeft ‘JI’ zich ingespannen om dit verbod aan te vechten met een langdurige campagne, die nu zijn vruchten afwerpt. Zij baseerde hun campagne enerzijds op het gebrek aan bewijzen dat loodhagel schadelijk zou zijn buiten de ‘wetlands’en anderzijds op de problemen die worden vastgesteld bij de efficiëntie tot doden met Niet-lood munitie. We weten allemaal dat staalhagel een heel ander manier van jagen vergt, met meer ziekgeschoten wild tot gevolg! Daarnaast argumenteerde zij ook dat het nooit werd bewezen dat die andere materiaalsoorten voor munitie te verantwoorden zijn boven lood, voor wat betreft het effect op gezondheid en leefmilieu.
Tijdens hun langdurige campagne werden hun argumenten meermaals naar voor geschoven en werd er meermaals politiek over gebakkeleid. In 2013 nog werd hun voorstel om lood opnieuw toe te staan afgewezen door een meerderheid van het parlement.


Politieke steun
Hoewel deze beslissing het doel was van de campagne van ‘JI’, zijn zij er zich maar al te goed van bewust dat deze winst snel zou kunnen omgebogen worden in verlies. Hun lobbywerk met de verschillende politieke partijen moet verder gaan om deze beslissing kracht te blijven bijzetten. De druk van de groeperingen die het verbod van 2005 in de hand hebben gewerkt is groot en niet te onderschatten! Momenteel bereiden zij een verbod op alle loodmunitie voor, waarbij hun focus gericht is op lood in kogels voor de getrokken loop. De huidige industriële ontwikkelingen spelen hier maar al te graag op in door nu reeds loodvrije munitie aan te bieden.

 

Bron: ShootingUK

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be