HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Algemeen jachtnieuws
 
 
HVV Resultaten monitoring vossenlintworm bij vos najaar 2013
   
 

Op aandringen van Hubertus Vereniging Vlaanderen werd er vanaf 2012, naast het verplichte onderzoek naar Trichinella, ook een bijkomend onderzoek verricht op de vossenkadavers. Echinococcus multilocularis, beter gekend als de vossenlintworm, komt in al onze buurlanden/buurgewesten voor. Voor Vlaanderen  echter waren tot voor kort weinig gegevens beschikbaar. 

 

In het najaar van 2012 werden met de hulp van de Vlaamse wildbeheereenheden 306 vossenkadavers ingezameld. Zes van deze vossen testten positief op de vossenlintworm. Met uitzondering van Antwerpen, kwamen in alle Vlaamse provincies positieve stalen voor. In het najaar van 2013 werd door het Agentschap van Natuur en Bos opnieuw een oproep gelanceerd naar alle Vlaamse wildbeheereenheden met de vraag om de kadavers van gestrekte vossen in te zamelen in het kader van een onderzoek naar het voorkomen van de vossenlintworm. Dankzij de inzet van de Vlaamse jagers werden op een vlotte manier 303 vossenkadavers verzameld.


Intussen zijn de testresultaten van het onderzoeksjaar 2013 bekend. Van de 303 vossenkadavers testten acht kadavers positief op de vossenlintworm. Zeven van deze kadavers waren afkomstig uit Limburg, waarvan zes uit de Voerstreek. Eén van de positieve stalen was afkomstig uit West-Vlaanderen (bron: M. Vervaeke & L. Claes (2014). Geen toename van de vossenlintworm in Vlaanderen.). Meer weten over dit onderzoek? Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport.

 

 


 


De onderzoeksresultaten liggen in de lijn van de resultaten uit 1999 en 2012-2013. Ze geven aan dat de aanwezigheid van de vossenlintworm in de Vlaamse vossenpopulatie zeer laag blijft, zeker in vergelijking met de Waalse, Franse of Duitse situatie. Het risico op humane besmetting in Vlaanderen is dan ook zeer klein, maar gezien de ernst van infectie is het toch aangewezen dat men preventieve voorzorgsmaatregelen toepast conform de richtlijnen van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Via deze link kunt u meer informatie teugvinden. Een kort overzicht van de voornaamste preventieve maatregelen vindt u hieronder:

  • Was bosvruchten, zelfgeplukte paddestoelen en valfruit eerst grondig en kook ze indien mogelijk vóór consumptie (10 minuten op 60°C, 5 minuten op 70°C of 1 minuut op 100°C).
  • Was uw handen goed na het tuinieren en andere grondwerkzaamheden.
  • Neem vossen (aangeschoten of gedood) alleen vast met handschoenen. Vervoer ze in goed afgesloten plastic zakken. Pak de vossen ook steeds vast met de voorpoten.
  • Was de honden die worden ingezet na afloop van de vossenjacht. Ontworm de jachthonden elke drie à vier weken, zeker in de Ardennen of Europese endemische gebieden.
  • Neem huisdieren regelmatig op controle bij de dierenarts.

 

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be